A projektről

A beszédtechnológia alapú alkalmazások területe az okostelefonok elterjedésével együtt nőtt, ugyanis a hatékony hang-interfész jelentős felhasználói élményt nyújt pl. RSS olvasásnál, SMS/tweet/email olvasásnál, névtárcsázásnál vagy személyi asszisztenseknél. Ezen alkalmazások hasznossága és sikere nagyban függ attól, hogy milyen mértékben támogatják az egyes nyelveket. Ez utóbbi problémakört kívánjuk ebben a projektben hatékonyan kezelni. A projekt a Duna-régió több nyelvterületét öleli fel, úgy mint a szerb, horvát, szlovák és magyar nyelvet jövőben kiterjeszthetőséggel további nyelvekre. A projekt során egy többnyelvű, mobil eszközön felhasználható beszédtechnológiai platformot kívánunk kidolgozni, mely számos hasznos alkalmazás alapját képezi, amelyek a platform segítségével adaptálhatóak lesznek a különböző típusú és különböző nyelvű felhasználók igényeihez, valamint a komplex kommunikációs igényekkel rendelkező felhasználókhoz is. Azon túl, hogy a projektben részt vevő kkv-k számára a technológiafejlesztés versenyképesség növekedést is jelent, a projekt számos hasznos beszédalapú alkalmazást kíván nyújtani a régió multinacionális végfelhasználói számára. Például a többnyelvű, így kisebbségi nyelveket is felölelő kormányzati- és a hírportálok támogatást nyújthatnak a fogyatékkal élők számára, és sok más ember számára is, akik inkább hallgatni szeretnék a híreket a helyett, hogy a mobil eszközök kis képernyőjén elolvasnák. A platform lehetőséget nyújt továbbá az állam és az önkormányzatok számára, hogy fontos üzeneteket és figyelmeztetéseket anyanyelvükön sugározzanak mobiltelefonok segítségével a polgárok számára, beleértve a kisebbségeket, a turistákat, valamint a fogyatékkal élőket is.

Résztvevők

Szerbiából az Újvidéki Egyetem Műszaki Tudományi Kara és az AlfaNum Kft., Horvátországból a HSM-Informatika Kft., Szlovákiából az Informatikai Intézet Beszédanalízis és Szintézis Tanszéke, valamint Magyarországról a SpeechTex Kft. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Távközlési és Médiainformatikai Tanszéke vesz részt.

A projekt résztvevői:


ftn alfanum Budapest University of technology and economics

Slovac academy of sciences speechtex hsminformatika

Kapcsolat:

A DANSPLAT projekt nemzetközi konzorcimának vezetője: Faculty of Technical Sciences, University of Novi Sad, Serbia. A projekt koordinátor dr Vlado Delić.
A hazai konzorcium vezetője a SpeechTex Kft.